Vendre l’habitatge i seguir vivint-hi, és possible?

velinhos-744x465v-gran-si

Vendre l’habitatge i seguir vivint-hi, és possible?

VENDRE L’HABITATGE I SEGUIR VIVINT-HI, ÉS POSSIBLE?

Dins l’ampli conjunt de conceptes que formen part del món immobiliari, n’hi ha tres que ens ajuden a saber quin tipus de “relació” tenim amb la nostra propietat. Els conceptes de ple domini, usdefruit o nua propietat, son paraules que aporten noves possibilitats a l’hora de vendre o comprar una propietat.

Quan els clients compren o venen un habitatge, el més comú és que ho facin sota la jurisprudència de ple domini. El ple domini engloba tant la propietat de l’habitatge com el dret d’ús del mateix, i per tant, se’n traspassa la possessió completa.

No obstant això, el ple domini, engloba dos altres conceptes. L’usdefruit d’un habitatge és el dret de gaudir-ne amb l’obligació de conservar-lo. La persona usufructuària té dret a viure en l’habitatge encara que no en tingui la seva titularitat. D’altra part, la nua propietat fa referència a la tinença de l’habitatge sense el dret del seu  ús. El titular n’és el propietari real però, a la pràctica, el gaudeix una altra persona.

Per poder vendre el nostre habitatge i seguir vivint-hi, existeix l’opció de vendre la nua propietat de l’habitatge. La venda de la nua propietat d’un habitatge, té cada vegada més presència al nostre país ja que és una manera simple de poder percebre una compensació econòmica pel nostre habitatge sense necessitat de privar-nos del seu ús.

El perfil més habitual del venedor de nua propietat, coincideix amb el de persones grans que venen el seu habitatge a inversors a un preu més reduït del que posarien si venguessin el ple domini, però tenen l’avantatge de poder-hi seguir residint fins la seva mort. El Codi Civil estableix la possibilitat que el propietari d’un habitatge, si és major de 65 anys, pugui vendre’l i seguir-hi vivint si aquest és el seu desig o necessitat.

ancianos-personas-mayores-calidad-de-vida-1200x545_c

El pagament de la nua propietat, es pot realitzar per mitjà d’un pagament únic, amb diferents entregues a compte o realitzar-lo en forma de renda mensual.

Per calcular la renda mensual, i garantir un pagament constant al llarg del període de vida dels titulars, es fa el càlcul sobre l’esperança de vida del propietari que estadísticament tingui més probabilitats de viure més anys.

Per mitjà d’aquesta formula de renda mensual, el venedor rep per endavant un import regular que no s’actualitza amb l’índex de preus al consum, o amb cap altre variable , ja que suposarà una renda mensual d’import fixe.

També és interessant contemplar l’idea que, en el cas que l’usufructuari tingui necessitat d’abandonar el pis per anar a una residència o amb algun familiar, aquest podrà llogar l’habitatge, sempre que les parts no hagin pactat res en contra.

Com a referència pràctica podem dir que aquests contractes tenen una durada mitjana d’uns 10 anys i que, gràcies a poder percebre fàcilment aquesta renda per la nostra propietat, serà un contracte de compravenda que possiblement augmentarà en els propers anys.

 

 

Giscom – Real Estate Palafrugell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *