REBuild Barcelona 2018: L’habitatge avui i demà

giscom-real-estate-palafrugell-rebuild-barcelona-2018-la-vivienda-hoy-y-manana

REBuild Barcelona 2018: L’habitatge avui i demà

Com a última entrada en el nostre blog relacionada amb el Rebuild volíem parlar del concepte de l’habitatge en el moment actual i quina és la mirada d’aquest sector cap al futur.

És més que evident que estem immersos en una dinàmica de vida on tot canvia amb molta rapidesa, no tenim temps d’assolir un concepte nou que al cap de res aquest ja ha caducat i n’apareixen dos de diferents que el substitueixen. No importa d’on provingui aquest canvi, des de qualsevol aspecte de les nostres vides estem en constant transformació. Ara és l’era de compartir, d’experimentar intensament coses noves i a gran velocitat. Gairebé tot ho tenim a l’abast d’un clic. Fàcil i ràpid.

Arquitectura

Passa el mateix amb l’arquitectura? Segurament no està al mateix nivell d’intensitat, però si que és un àmbit que amb el pas dels anys s’ha hagut d’anar adaptant a les necessitats dels seus usuaris. Els canvis socials i polítics han afectat i afectaran a tots els nivells a l’arquitectura i en aquest cas la casa ha de canviar com a producte davant les noves demandes de l’usuari. El concepte típic de família ara ja no és l’habitual, hi ha nous formats de famílies, i aquestes a la vegada tenen costums i maneres de viure molt diferents les unes amb les altres. Sense oblidar els nous perfils socials com la generació perduda o els millenials.

Així doncs l’arquitectura és l’eina idònia per avançar-se a aquests canvis, preveure com evolucionarà la societat per entendre-la i saber quines necessitats d’espai tindrà. Per contra això, tot sovint aquesta societat no reconeix la importància d’aquesta figura i moltes vegades se la qüestiona. En la conferència en que vam assistir sobre la renovació del concepte d’habitatge, l’arquitecte portuguesa convidada la Sra. Paula Torgal, parlava d’establir una sensibilització en aquesta matèria des de ben petits a l’escola, per poder transmetre la importància que té viure en un espai que s’adapti a les teves necessitats, que et generi confort i et faci sentir bé amb tu mateix ja que l’espai té la capacitat d’influir sobre els objectes i persones que l’habiten. D’aquesta manera en un futur tindríem una societat adulta que sabria valorar i apreciar la bona arquitectura i discerniria millor quins espais són els adequats i quins no.

Prestigi previ a la crisis del 2008

Abans de la crisis del 2008, la majoria dels arquitectes tenien un prestigi intocable on el que projectaven anava a missa sense tenir gaire present les necessitats o desitjos del futur propietari. A partir d’aquest moment la figura de l’arquitecte s’ha vist qüestionada pels propis clients. Aquests s’han rebel·lat i han imposat els seus gustos i desitjos a fi de tenir un habitatge més just i en harmonia amb el seu estil de vida. Que sigui pràctic i utilitzable per davant de l’aparença estètica. Tot i que aquests dos conceptes amb un bon disseny es poden resoldre i anar ben lligats de la mà.
El que està clar es que avui en dia l’opinió del client és molt important, així com saber escoltar què vol per dissenyar pensant en el futur.

No cal dir que venen canvis, no solament amb el concepte físic de l’habitatge sinó també la manera en com ens relacionem amb ell. A dia d’avui les grans plataformes de lloguer d’habitatges et permeten viure una setmana al Soho de Nova York fent-te sentir com un urbanita de la gran ciutat i a la setmana següent estar en una casa rural al mig de la muntanya. Es tracta de flexibilitat, de conèixer nous llocs, noves maneres de relacionar-te amb l’entorn, de estar en constant moviment adaptant-se a les necessitats del dia a dia, segons la feina o les teves vacances. Estem a l’era de pagar per usar, no per tenir.

En el sector de l’automòbil, Porsche s’ha sumat a la mobilitat compartida. Fins ara la firma tenia en funcionament el sistema Porsche Drive on podies llogar un vehicle de la flota d’un concessionari proper per utilitzar-lo l’estona que et convingués. Ara fan un pas endavant i creen un pla pilot de cotxe compartit, on el propietari cedeix el lloguer del seu vehicle a un tercer. De moment està en proves en les ciutats de Los Ángeles i San Francisco a Califòrnia. Veurem si té èxit.

Aquests i altres exemples similars evidencien que està canviant la manera en que ens relacionem amb els béns materials i això en un futur podria ser també extensible al sector de l’habitatge.
A dia d’avui és impossible poder determinar quins seran aquests canvis, però el que és segur es que n’hi hauran i per això caldrà estar alerta a tota aquesta re-evolució imparable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *