REBuild Barcelona 2018: La fusta torna amb força

REBuild Barcelona 2018: La fusta torna amb força

Com vam explicar en l’anterior entrada del nostre bloc, vam assistir a les jornades de Rebuild que es van celebrar a Barcelona a finals de setembre i avui us portem una nova entrada del bloc amb un dels temes forts que es va tractar en el certamen. Estem parlant de la volta de la fusta en el camp de la construcció. Estigueu atents perquè la fusta ve trepitjant fort i amb moltes opcions per a tot tipus de projectes.

La fusta des dels inicis

Tothom sap que la fusta és un dels primers materials que l’home va utilitzar per a la construcció d’habitatges i durant centenars d’anys ha estat el suport de milers de cobertes i forjats unidireccionals.

Així i tot, s’ha pogut comprovar que amb el pas dels anys i de l’evolució tecnològica d’aquest material orgànic de múltiples propietats, ha anat quedant descatalogat del panorama constructiu reservant el seu ús només per acabats i mobiliari.

La fusta recentment

En les últimes dècades, l’edificació no solament d’habitatges sinó de tot tipus d’obres de construcció, la tendència ha estat abusar en desmesurada del formigó i de la rajola. La fusta s’ha mantingut tímidament com a element constructiu per a projectes més exclusius, per a edificacions en climes més freds i durs com ho poden ser els d’alta muntanya o els de països més septentrionals on la neu i les baixes temperatures estan presents durant tot l’any.

És curiós com una part del sector de la construcció s’ha encarregat de fer mala propaganda de la fusta, deixant-la com un material poc durador, feble davant d’agents externs i de car manteniment per així afavorir materials tan poc sostenibles i contaminants com el formigó.

Avui anem revisar alguns d’aquests mites i veure què hi ha (o no) de cert:

L’estructura tradicional de formigó i façana de maó ceràmic és molt més duradera que una casa de fusta. Quantes vegades ho haureu sentit? El que molts no expliquen és que el formigó no és etern, si està ben executat i sense agents externs que l’erosionin, té una vida útil d’uns 70 anys. En cas contrari es pot degradar amb molta més facilitat de la que pensem. Sense oblidar la temuda aluminosi o la carbonatació. D’altra banda, la construcció tradicional deixa molts ponts tèrmics que, si no es tracten bé, ocasionen humitats per condensació en els habitatges que al final es tradueixen en aparició de fongs.

La fusta és un material viu, que s’ajusta a les condicions i la humitat ambiental. Si s’executa correctament la fusta durarà igual o més que una estructura convencional. A més amb la fusta s’eliminen els ponts termes i les pèrdues de calor.

La fusta és poc resistent al foc. Tot el contrari, ja que la fusta és un dels materials que millor treballa davant del foc. En si mateix és un material combustible, però perquè perdi capacitats s’ha de veure reduïda i molt la seva secció i això pren el seu temps. En canvi, materials com el ferro o el formigó, el simple calor ja afebleix les seves capacitats. D’altra banda, per increïble que sembli hi ha cases de fusta on les lames d’acabat exterior es cremen superficialment per així endurir-la i resistir millor a les inclemències del temps i als atacs d’insectes.

La fusta només funciona en climes freds i humits. No és cert ja que no existeix cap tipus de limitació al respecte. Tot depèn d’una bona planificació de projecte i del lloc on es desenvoluparà. Només cal ajustar el disseny a les necessitats de la zona.

La fusta limita el disseny. Res més lluny de la realitat. La tecnologia d’avui en dia et permet fer el que vulguis, l’únic que pot frenar el disseny d’una casa de fusta (de la mateixa manera que qualsevol altre tipus d’estructura) al final és el pressupost. Es poden fer des d’edificis plurifamiliars de diverses plantes d’altura fins pavellons per poliesportius passant per cases d’estil modern amb acabat exterior en monocapa on és difícil discernir de què està fet el seu esquelet.

Per obtenir la fusta cal tallar arbres. Què té això de sostenible? Té molt a veure ja que es tracta de realitzar una tala controlada de boscos que han estat plantats i pensats per després obtenir fusta de qualitat i per a la construcció. A Catalunya disposem d’una gran àrea forestal amb un gran potencial per realitzar aquest tipus d’explotacions i així evitar haver d’anar a comprar la fusta certificada a l’est d’Europa. De moment s’ha creat l’associació profusta per començar a gestionar aquests boscos perquè d’aquí a 40 anys tinguem fusta de Km 0.

I tot això sense esmentar els següents punts que també cal tenir en compte:

  • Els terminis d’execució amb fusta són molt més curts.
  • El pressupost de l’obra es redueix respecte a la construcció tradicional.
  • Els imprevistos durant l’execució de l’obra es redueixen gairebé un 90%. Això es deu que cal detallar molt bé el projecte per fer l’especejament i això es tradueix en una millor concepció de l’obra i del seu desenvolupament.
  • És un material orgànic i net. Fàcilment reciclable.

No volem desprestigiar cap material ja que tots tenen els seus pros i contres, però sí que volem trencar una llança a favor de la fusta. Un material que fins fa poc estava infravalorat en relació amb la immensitat de característiques positives de les que disposa.

Giscom ens ha fet impacte el tema i la filosofia que gira al voltant d’aquest tipus de construccions, per aquest motiu vam fer alguns contactes amb empreses especialitzades en la projecció i execució d’aquest tipus d’edificacions. Esperem poder ajudar a aquells clients que estiguin interessats en tenir un habitatge més sostenible i amb un material tan natural i positiu com és la fusta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *