Estabilització del mercat de l’habitatge durant el 2019

giscom-real-estate-palafrugell-estabilizacion-del-mercado-de-la-vivienda-durante-el-2019

Estabilització del mercat de l’habitatge durant el 2019

El 2018, des de la crisi, ha estat el millor any per al mercat de l’habitatge. Vam veure com el sector queia i no va ser fins a mitjan del 2015 quan es va començar a veure una mica la recuperació fins a finals del 2018, on hem vist que ha tornat a guanyar embranzida.

Els estudis indiquen que el 2019 seguirà a bon ritme però en menor grau, com l’economia espanyola en general. A més, descarten que es produeixi de nou una bombolla immobiliària però posen especial atenció sobretot en els preus de lloguer d’algunes capitals com Barcelona i Madrid, on els seus preus són fins i tot majors a l’avantsala de la crisi.

Els preus manen

Com en gairebé tot, el preu és l’indicador més fidel per a avaluar l’estat del producte, en aquest cas el sector immobiliari. En finalitzar el 2018, l’habitatge s’ha encarit un 7,2% de mitjana, especialment en la 2a mà, amb valors similars als de 2007.

Aquesta és la mitjana, tot i que l’evolució ha estat diferent en les diferents zones espanyoles. On més s’ha notat ha estat en grans ciutats i zones costaneres (Madrid i Catalunya).

Els preus, sempre segons els experts, s’estabilitzaran i la mitjana de pujada serà del 5%. També indiquen que, per baixar la tensió d’aquesta alça, recomanen a l’administració pública que alliberin més sòl.

€/m2 Barcelona i Madrid

En algunes zones, ja supera els 5.000€/m2. Aquesta dada redueix les oportunitats als compradors i pot generar un problema d’accessibilitat als ciutadans. Tot i així, les xifres de compravendes en 2018 han tornat als nivells de fa 10 anys. De fet, octubre va ser el millor octubre des de 2007 i, el 2018, ha acabat amb unes 600.000 operacions, incrementant un 12% les del 2017.

Les operacions seguiran en alça però potser arriben a 630.000, lluny encara de les dades anteriors a la crisi quan es van arribar a 900.000 operacions.

Les hipoteques

El mes d’octubre es va palpar un increment d’un 20%, tot i que la mitjana des de gener se situa en el 9%. Els experts indiquen que són valors normals i alineats que ens allunyen d’una possible nova bombolla. En 2018 es van acabar concedint 350.000 hipoteques, un 12% més que el 2017, dada que va d’acord amb el nombre d’operacions.

Noves lleis, més cost

Aquest any, per l’entrada en vigor de la nova llei hipotecària, es preveu un encariment de les operacions en recaure en el banc la majoria de despeses de constitució d’hipoteques. A més, l’euríbor no trigarà a passar la línia i situar-se en valors positius després de 4 anys en valors negatius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *