Blockchain, la nova revolució per comprar, vendre, llogar o invertir en habitatges?

blockchain-que-es-como-funciona

Blockchain, la nova revolució per comprar, vendre, llogar o invertir en habitatges?

BLOCKCHAIN, LA NOVA REVOLUCIÓ PER COMPRAR, VENDRE, LLOGAR O INVERTIR EN HABITATGES?

El món immobiliari ha començat a fer un canvi revolucionari amb l’arribada de la tecnologia Blockchain o tecnologia de cadena de blocs. Amb el Blockchain les transaccions tindran una major simplicitat, seguretat i es reduiran el nombre d’intermediaris. Aquesta tecnologia es desenvolupa per mitjà d’una cadena de blocs xifrada on les dades són compartides al mateix temps per tots els blocs, assegurant una major transparència, agilitat i eficiència en el procés d’una compravenda.

Aquesta nova tecnologia, en fase d’adaptació en el nostre sector, va vinculada directament a l’ús dels smart contracts o contractes intel·ligents, que s’executen de forma automàtica quan es donen les condicions prefixades, i que suposarà una reducció de les despeses de notaria, fer quasi instantani el registre i millorarà la confiança entre venedors i compradors.

La plataforma Blockchain s’està desenvolupant seguint les oportunitats implícites d’aquesta nova tecnologia, i crea noves opcions per a inversors del sector immobiliari que poden gaudir  de novetats com la “tokenització” de les propietats. Aquesta proposta, vinculada directament al Blockchain, permet adquirir franccions dels habitatges de lloguer o compra. Es tracta d’una solució fàcil i assequible que permet diversificar les oportunitats d’inversió.

Amb la nostra legislació actual el Blockchain no pot substituir a notaris o registradors en les operacions de compra d’habitatges i caldran canvis importants en aquesta legislació per tal d’adaptar-nos a la tecnologia i donar seguretat jurídica a les transaccions. Uns canvis que els experts asseguren que tindran lloc en els pròxims 5 anys.

Ja és una realitat el treball d’algunes startups dels Estats Units i del Regne Unit que han iniciat la compravenda d’habitatges gràcies a la tecnologia Blockchain, i el pagament amb criptomonedes o tokens. Shelterzoom o Propy ofereixen l’opció de gestionar una compra on-line per mitjà de 5 senzills passos basats en l’ús del Blockchain i els smart contracts. Després d’escollir una propietat de la web, on hi ha les imatges i informació general, es passa a un segon pas on es fa una proposta de compra vinculant on consta el preu i les condicions particulars de la venda. Una vegada ambdues parts han signat digitalment la proposta, es signen un conjunt de documents addicionals i es faciliten tots els documents legals de l’habitatge. A la fase següent es realitza el pagament per mitjà d’una transferència bancaria o amb criptomoneda. Pagament que és quasi immediat i activa directament l’enviament de l’escriptura de compravenda al comprador. Tot el procés queda registrat al Blockchain, i ambdues parts tenen constància del canvi de titularitat de la propietat transmesa.

Per tant, el canvi que viurem serà revolucionari en el sector immobiliari perquè el futur portarà al pas d’un sistema amb un gran nombre d’immobiliàries independents amb poca relació entre elles a una cadena de blocs Ethereum que ens dotarà d’una solució pràctica per optimitzar els processos immobiliaris, facilitarà l’eliminació d’intermediaris, reduirà les despeses, millorarà la transparència, minimitzarà els errors humans i augmentarà l’accés a les dades.

Les agències immobiliàries d’aquí a 5 anys oferiran un servei molt canviat al qual, clients i professionals, ens haurem d’anar adaptant. Les noves tecnologies i la digitalització ens ofereixen l’oportunitat de fer el nostre treball d’una manera més eficient, augmentar la transparència, ajudar als clients a evitar els fraus i facilitar que tots els processos siguin més ràpids i amb un cost inferior. En el nostre sector, l’assessorament i l’experiència dels professionals seguiran essent essencials pels compradors, però el canvi en la gestió serà una realitat.

 

L’equip de Giscom – Real Estate – Palafrugell

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *