7 qüestions per a entendre el mercat del lloguer d’immobles

giscom-real-estate-palafrugell-girona-7-cuestiones-para-entender-el-mercado-del-alquiler-de-inmuebles

7 qüestions per a entendre el mercat del lloguer d’immobles

Per a entendre bé l’estat actual del mercat del lloguer dels habitatges, és necessari conèixer la resposta a certes qüestions, com si hi ha bombolla, en mans de qui està el parc d’habitatge o quant li costa als espanyols el lloguer, entre d’altres.

 

Existeix bombolla en el lloguer?

Segons els experts, ni hi ha boom ni es pot especular amb els lloguers. El problema radica en l’enorme demanda en algunes ciutats i la poca oferta en unes altres… El mercat s’ha anat recuperant sobretot en la demanda però no en l’oferta i els preus en grans capitals arriben al seu sostre, on llogar un pis ja és més car que abans de la crisi. A Madrid i Barcelona ja han pujat un 45% en els últims 4 anys i, a l’altra banda, hi ha altres llocs d’Espanya on l’import està molt per sota als anys previs a la crisi.

Les pujades són per culpa dels famosos pisos turístics?

Afecten, però no són els culpables. Ha coincidit amb la entrada de plataformes de lloguer turístic i això afecta al preu en llocs turístics. El principal motiu de les pujades vénen per la recuperació econòmica, per aquest motiu la grans capitals sofreixin les majors pujades, en ser llocs de gran ocupació.

El mercat està en mans d'”algú”?

Estudis indiquen que, dels 3,3 milions d’habitatges en lloguer, entre un 2% i un 4% és propietat d’inversors institucionals, fons d’inversió i empreses públiques d’habitatge. La immensa majoria, està en mans de particulars i petites societats.

Es compra per a llogar?

Els increments que registren algunes capitals s’han traduït en rendibilitat que, amb baixos tipus d’interès, és un bon reclam per a molts inversors.

Del total de particulars que compren habitatge, l’any passat només l’11% ho van fer per a posar-la en lloguer i, d’aquí, un 2% anava destinat a pisos turístics.

On estan els habitatges buits?

El 60% dels habitatges buits estan en petits municipis de menys de 50.000 habitants, amb el que tenen poques possibilitats de trobar inquilins per situar-se en zones poc dinàmiques quant a lloguer es refereix.

Com estem comparats amb la UE?

Espanya és un país de propietaris, comparat amb la resta d’Europa. Un 22% de la població està en règim de lloguer.

Quant suposa un lloguer?

Espanya és el país de l’OCDE on més % d’ingressos es necessiten per a pagar les rendes, amb més d’un 35% de mitjana i que pot arribar a incrementar-se fins a un 50% entre Madrid i Catalunya.

La dificultat és palpable també per la quantitat de desnonaments per no pagar el lloguer enfront d’una caiguda en els desnonaments per l’impagament d’hipoteques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *